Založ si blog

Roháčské plesá – Odporúčané trasy a cyklotrasy

Nadšencov vysokohorskej turistiky (VHT) od nepamäti láka jedna z najkrajších a zároveň náročnejších hrebeňoviek na Slovensku- hrebeň Západných Tatier. Celkový hrebeň má dĺžku približne 37 km a je orientovaný v smere východ- západ, s množstvom rázsoch (bočných horských vetiev odbočujúcich z hlavného hrebeňa), tiahnucich sa na sever a juh. Práve tu, na južných rázsochách sa nachádzajú najvyššie končiare Západných Tatier ako Bystrá (2.248 m.n.m.) Jakubiná a Baranec. Najvyšším vrcholom hlavného hrebeňa je Baníkov s výškou 2178 m.n.m.

My sa v rámci challengu 7 kopcov, 3 jazerá 2017 pozrieme na jednu z najkrajších častí Západných Tatier- Roháče, konkrétne:

túry v okolí Roháčskych plies.

Roháče po stáročia vzbudzovali v obyvateľoch okolitých dedín a mestečiek úctu a rešpekt. Najvyššie končiare hrebeňa, charakteristické svojimi štíhlymi ostrými skalnatými vrcholmi boli opradené legendami, a tak vznikol aj ich názov – Roháče, alebo čertove rohy.

Štyri Roháčske Plesá v Smutnej doline patria medzi najnižšie položenú sústavu ľadovcových jazierok v Európe. Ležia terasovito nad sebou a sú obklopené prevažne kosodrevinou a čiastočne kamenitým terénom. Plesá svojimi ľadovými vodami napĺňajú Roháčsky potok pretekajúci Roháčskou dolinou. Najlepší spôsob ako ich zblízka preskúmať, je sledovaním Náučného chodníka dlhého 5,4 km, ktorý Vás postupne prevedie popri všetkých štyroch plesách v tieni majestátnych obrov – Ostrého Roháča, Plačlivého či Troch Kôp. V okolí Roháčskych plies si môžete vybrať rôzne dlhé túry, od nenáročných túr vhodných aj pre rodiny s deťmi, po exponované túry, na ktoré treba istý krok a aspoň základnú skúsenosť v pohybe vo vysokohorskom teréne.

Odporúčané turistické trasy >>>

Kompletné informácie o letných túrach na Roháčoch nájdete tu >>>

Mandľové sady v Hustopeče

29.03.2024

Prišla jar. Tohto roku asi aj trochu skôr, ako by sa očakávalo. Jarnú krásu možno obdivovať takmer na každom kroku, my sme sa vybrali na Južnú Moravu, konkrétne výlet do Hustopeče. Na Hustopečskom starom vrchu totiž stojí vo výške cca 300 m. n. m. na okraji mandľového sadu pomerne nová rozhľadňa (otvorená bola v roku 2012) a z nej by mal byť dokonalý výhľad priamo do [...]

Jablko či hruška? Formy postavy určujú typ obezity

29.08.2023

Formy postavy určujú formu obezity. Ste jablko či hruška? Poznáme dve základné formy obezity: Abdominálna – jablko Je našim hlavným nepriateľom. Postihuje tak mužov ako i ženy a bohužiaľ dnes už aj deti. Je to tzv. vnútorná obezita. Tony tuku uložených vo vnútri brušnej dutiny. Na pečeni, srdci, vnútornostiach, všetko je proste obalené tukom. Áno. Preto je dôvod [...]

Ak sa chcete rozhýbať, začnite rýchlou chôdzou

03.02.2023

Je to náš najprirodzenejší pohyb, ktorý vykonávame od mala. Chodiť môžeme 24 hodín denne 12 mesiacov v týždni. Chôdza na nás nekladie žiadne finančné nároky, nepotrebujeme chodiť na vzdialené miesta, nepotrebujeme skypass ani žiadne drahé vybavenie. Iba čas a ochotu. Rýchla chôdza patrí medzi aeróbne aktivity. Môžeme zrýchliť metabolizmus, napomôcť spaľovaniu [...]

chrípka. pacient, lekár, prehliadka

V Bratislavskom kraji sa počas tohto roka vyskytol čierny kašeľ v 50 prípadoch

18.04.2024 19:25

Najvyššia vekovo-špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine 15- až 19-ročných osôb.

Fico, Šefčovič

Fico: Vláda na post eurokomisára za SR opäť navrhne Šefčoviča

18.04.2024 18:30

Uviedol to predseda vlády po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ v Bruseli.

zelenskyj

Rusom chcel pomôcť s atentátom na Zelenského, zbieral informácie o letisku Rzeszów

18.04.2024 18:23

Zelenskyj poľské letisko používa pri cestách do zahraničia, pretože vzdušný priestor Ukrajiny je od začiatku ruskej invázie uzavretý.

Dánsko Požiar Kodaň Burza Budova Historická

Zrútila sa hlavná fasáda historickej budovy kodanskej burzy, ktorá horí od utorka

18.04.2024 18:07, aktualizované: 19:04

Požiar ťažko poničil renesančnú budovu zo 17. storočia, ktorá prišla o svoju vysokú vežu i veľkú časť strechy.

petere

Beh, turistika, cykloturistika. Na všetky boľačky sveta vrátane gaučovania predpisujeme endorfíny.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 86
Celková čítanosť: 190326x
Priemerná čítanosť článkov: 2213x

Autori blogu