Založ si blog

Jablko či hruška? Formy postavy určujú typ obezity

Formy postavy určujú formu obezity. Ste jablko či hruška? Poznáme dve základné formy obezity:

Abdominálna – jablko

Je našim hlavným nepriateľom. Postihuje tak mužov ako i ženy a bohužiaľ dnes už aj deti. Je to tzv. vnútorná obezita. Tony tuku uložených vo vnútri brušnej dutiny. Na pečeni, srdci, vnútornostiach, všetko je proste obalené tukom. Áno. Preto je dôvod merania objemu brucha pri stanovení BMI.

Abdominálna obezita nie je o estetike. Je o Vašom prežití. O srdcovocievnych chorobách, infarkte myokardu, mozgovej príhode.

Ak máte tento typ obezity (prevažne muží)  máte ozajstný problém. Väčší, než si dokážete predstaviť. Narastajúci každým dňom. Tu pomôže len drastická zmena stravovacích návykov a kardio cvičenie. Ak máte obvod brucha nad (muži 108, ženy 92) cm doporučujeme vyhľadať lekára.

Jablko alebo hruška

Gynoidná – hruška

Druhým typom obezity je tzv. GYNOIDNÁ obezita. Postihuje najmä ženy v pokročilejšom veku. Alebo aj mladších, ktorí úplne stratili súdnosť v konzume sladkostí.

Na rozdiel od predchádzajúceho typu, v tomto prípade je najväčším problémom estetika. Boky, zadky, stehná, … veď to poznáme. Kuriózne okrem vzhľadu a záťaže na kĺby nemáte žiaden zásadný problém so srdcovocievnymi ochoreniami. Nevyzerá to pekne, ale prežijete.

Najhoršou morou je trpieť kombinovanou obezitou. Ak ňou trpíte, alebo si to začínate uvedomovať, neváhajte. Rok od roka to bude horšie a ťažšie.

Začnite sa hýbať

Nemusíte lámať rekordy ani behať. Pre seniorov a ľudí s nadváhou je najlepšie začať s nordic walking, bežnou turistikou, chôdzou alebo s bicyklom.

Ste jablko či hruška?

Formy postavy určujú formu obezity. Ak si nie ste istí pomerajte sa. Všetky merania nadváhy na jednom mieste tu.

Mandľové sady v Hustopeče

29.03.2024

Prišla jar. Tohto roku asi aj trochu skôr, ako by sa očakávalo. Jarnú krásu možno obdivovať takmer na každom kroku, my sme sa vybrali na Južnú Moravu, konkrétne výlet do Hustopeče. Na Hustopečskom starom vrchu totiž stojí vo výške cca 300 m. n. m. na okraji mandľového sadu pomerne nová rozhľadňa (otvorená bola v roku 2012) a z nej by mal byť dokonalý výhľad priamo do [...]

Ak sa chcete rozhýbať, začnite rýchlou chôdzou

03.02.2023

Je to náš najprirodzenejší pohyb, ktorý vykonávame od mala. Chodiť môžeme 24 hodín denne 12 mesiacov v týždni. Chôdza na nás nekladie žiadne finančné nároky, nepotrebujeme chodiť na vzdialené miesta, nepotrebujeme skypass ani žiadne drahé vybavenie. Iba čas a ochotu. Rýchla chôdza patrí medzi aeróbne aktivity. Môžeme zrýchliť metabolizmus, napomôcť spaľovaniu [...]

Výhody a nevýhody behu

25.01.2023

Už ste sa zamýšľali ako začať s behom? Ani počasie, ani špeciálne vybavenie, ani veľké investície. Nič k tomu nepotrebujete. Beh je najprirodzenejší pohyb, ktorý máme všetci od vekov v krvi. Už Horatius tvrdil: „Ak nebeháš, kým si zdravý, budeš behať, keď ochorieš. Žiadny liek ti nenahradí pohyb.“ Výhody behu Beh lieči mimoriadne efektívne znižuje hmotnosť [...]

Dmitrij Peskov

Peskov: Neexistujú žiadne predpoklady pre mierové rokovania Ruska a Ukrajiny

27.04.2024 13:29

Špeciálna vojenská operácia, ako Rusko označuje vojnu na Ukrajine, bude pokračovať, pre mierové rokovania nie sú podľa Moskvy žiadne predpoklady.

Alexej Navaľnyj

WSJ: Putin zrejme nenariadil zabiť Navaľného, konštatovali americké tajné služby

27.04.2024 12:42

Americké tajné služby podľa nemenovaných predstaviteľov dospeli k záveru, že Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného vo februári zabili.

Demmin

Keď matky topili svoje deti. Hromadné samovraždy v nacistickom Nemecku

27.04.2024 12:00

Nacistická propaganda a strach z Červenej armády v apríli 1945 spôsobili, že v mestečku Demmin spáchalo samovraždu najmenej 900 ľudí.

vezuv

V okolí sopky Vezuv zaznamenali silnejšie zemetrasenie

27.04.2024 11:51

Oblasť okolo sopky Vesuv neďaleko juhotalianskej Neapola dnes ráno zasiahlo zemetrasenie o sile 3,9 stupňa.

petere

Beh, turistika, cykloturistika. Na všetky boľačky sveta vrátane gaučovania predpisujeme endorfíny.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 86
Celková čítanosť: 191005x
Priemerná čítanosť článkov: 2221x

Autori blogu