Založ si blog

Jablko či hruška? Formy postavy určujú typ obezity

Formy postavy určujú formu obezity. Ste jablko či hruška? Poznáme dve základné formy obezity:

Abdominálna – jablko

Je našim hlavným nepriateľom. Postihuje tak mužov ako i ženy a bohužiaľ dnes už aj deti. Je to tzv. vnútorná obezita. Tony tuku uložených vo vnútri brušnej dutiny. Na pečeni, srdci, vnútornostiach, všetko je proste obalené tukom. Áno. Preto je dôvod merania objemu brucha pri stanovení BMI.

Abdominálna obezita nie je o estetike. Je o Vašom prežití. O srdcovocievnych chorobách, infarkte myokardu, mozgovej príhode.

Ak máte tento typ obezity (prevažne muží)  máte ozajstný problém. Väčší, než si dokážete predstaviť. Narastajúci každým dňom. Tu pomôže len drastická zmena stravovacích návykov a kardio cvičenie. Ak máte obvod brucha nad (muži 108, ženy 92) cm doporučujeme vyhľadať lekára.

Jablko alebo hruška

Gynoidná – hruška

Druhým typom obezity je tzv. GYNOIDNÁ obezita. Postihuje najmä ženy v pokročilejšom veku. Alebo aj mladších, ktorí úplne stratili súdnosť v konzume sladkostí.

Na rozdiel od predchádzajúceho typu, v tomto prípade je najväčším problémom estetika. Boky, zadky, stehná, … veď to poznáme. Kuriózne okrem vzhľadu a záťaže na kĺby nemáte žiaden zásadný problém so srdcovocievnymi ochoreniami. Nevyzerá to pekne, ale prežijete.

Najhoršou morou je trpieť kombinovanou obezitou. Ak ňou trpíte, alebo si to začínate uvedomovať, neváhajte. Rok od roka to bude horšie a ťažšie.

Začnite sa hýbať

Nemusíte lámať rekordy ani behať. Pre seniorov a ľudí s nadváhou je najlepšie začať s nordic walking, bežnou turistikou, chôdzou alebo s bicyklom.

Ste jablko či hruška?

Formy postavy určujú formu obezity. Ak si nie ste istí pomerajte sa. Všetky merania nadváhy na jednom mieste tu.

Kam s deťmi počas augusta v okolí Bratislavy

21.07.2024

Po návrate s dovolenky sme hľadali kam s deťmi vyraziť počas bežného prázdninového dňa v okolí Bratislavy. Objavili sme niekoľko možností. Vyraziť k vode Extrémne teploty budú podľa predpovedí atakovať Západné Slovensko minimálne do konca júla a veríme aj v auguste. V okolí Bratislavy je niekoľko prírodných kúpalísk. Petržalský Draždiak, Kuchajda, Zlaté Piesky a [...]

Mandľové sady v Hustopeče

29.03.2024

Prišla jar. Tohto roku asi aj trochu skôr, ako by sa očakávalo. Jarnú krásu možno obdivovať takmer na každom kroku, my sme sa vybrali na Južnú Moravu, konkrétne výlet do Hustopeče. Na Hustopečskom starom vrchu totiž stojí vo výške cca 300 m. n. m. na okraji mandľového sadu pomerne nová rozhľadňa (otvorená bola v roku 2012) a z nej by mal byť dokonalý výhľad priamo do [...]

Ak sa chcete rozhýbať, začnite rýchlou chôdzou

03.02.2023

Je to náš najprirodzenejší pohyb, ktorý vykonávame od mala. Chodiť môžeme 24 hodín denne 12 mesiacov v týždni. Chôdza na nás nekladie žiadne finančné nároky, nepotrebujeme chodiť na vzdialené miesta, nepotrebujeme skypass ani žiadne drahé vybavenie. Iba čas a ochotu. Rýchla chôdza patrí medzi aeróbne aktivity. Môžeme zrýchliť metabolizmus, napomôcť spaľovaniu [...]

Bomburáčik, Horehronie

Neviete kam na výlet? Horehronie ponúka letné hity. Zbojnícka strela, Bomburáčik či rodný dom slávnej slovenskej spisovateľky

27.07.2024 06:00

Kraj bohatý nielen na krásnu prírodu, ale aj rôzne atrakcie, ponúka tiež hviezdne divadlo pod Chramošským viaduktom s romantickým piknikom pod rúškom noci.

koláž, fotky, mReportér

Legendárna AC/DC v plnej paráde. Najväčší hit rozpálil 100-tisíc ľudí, pozrite si, ako to vyzeralo

27.07.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

Poľsko / Migrácia / Hranice / Kontroly /

Poľsko prijalo zákon uľahčujúci bezpečnostným zložkám použitie zbraní

26.07.2024 22:36

Varšava aj EÚ tvrdia, že Bielorusko a jeho spojenec Rusko migrantov posielajú k hraniciam zámerne v rámci hybridnej vojny.

Robert Fico / Tomáš Taraba /

PS: Taraba je najhorší minister v histórii rezortu. Fico by mal urobiť poriadok

26.07.2024 17:49

Michal Sabo upozornil, že minister počúva najmä záujmové skupiny a nemá úprimný záujem komunikovať s laickou ani odbornou verejnosťou.

petere

Beh, turistika, cykloturistika. Na všetky boľačky sveta vrátane gaučovania predpisujeme endorfíny.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 87
Celková čítanosť: 196715x
Priemerná čítanosť článkov: 2261x

Autori blogu