Založ si blog

Ak sa chcete rozhýbať, začnite rýchlou chôdzou

Je to náš najprirodzenejší pohyb, ktorý vykonávame od mala. Chodiť môžeme 24 hodín denne 12 mesiacov v týždni. Chôdza na nás nekladie žiadne finančné nároky, nepotrebujeme chodiť na vzdialené miesta, nepotrebujeme skypass ani žiadne drahé vybavenie. Iba čas a ochotu. Rýchla chôdza patrí medzi aeróbne aktivity. Môžeme zrýchliť metabolizmus, napomôcť spaľovaniu tukov a zlepšiť fyzickú kondíciu.

Rýchla chôdza

Ak chudnete a cítite pri pokluse bolesti kĺbov, vymeňte kľudne beh za rýchlu chôdzu. Dokonca odporúčam začať opačným postupom. Najprv chôdza, potom rýchla a až potom, keď nenastanú žiadne komplikácie, zvoľte beh.

Začnite hneď

Hneď dnes urobte pár kilometrov pešo. Vaša hlava bude chvíľu reptať, ale potom sa vám organizmus odvďačí. Neskôr si deň naplánujte tak, aby ste sa mohli pohybovať čo najčastejšie a čo najviac pri bežných presunoch.

  • Na krátke vzdialenosti vymeňte auto za chôdzu.
  • Namiesto výťahu používajte schody.
  • Ak využívate MHD vystúpte o zastávku skôr a prejdite sa do práce alebo z práce pešo, postupne vzdialenosti predlžujte.
  • Skúste ísť do práce peši.
  • Zaplánujte si pohyb do denného časového rozvrhu. Zapojte doň rodinu, priateľov, psa, deti, …

Ani nebudete vedieť, ako ste prešli denne 5-7 km. Čo je mimochodom odporúčaná dávka. Lekári vravia, že by sme mali spraviť denne 10000 krokov, čo tejto vzdialenosti presne zodpovedá. Tak to dodržujeme aj v Kardionápravníku.

Rýchla chôdza

zdroj Depositphotos

Postupne zvyšujte aj tempo

Ak nebudete v strese a dobre si veci naplánujete, časom sa na pohyb začnete tešiť. Pridajte turistiku. Odbúrate veľa stresu a zlepšíte svoju celkovú psychickú pohodu. Pravidelná chôdza môže byť tiež vynikajúcou prevenciou rakoviny prostaty a erektilnej disfunkcie.

Ak sa rozhodnete pre chôdzu ako vhodný druh pohybovej aktivity, treba sa jej venovať pravidelne, vo vhodnej intenzite a dostatočne dlho.

Mandľové sady v Hustopeče

29.03.2024

Prišla jar. Tohto roku asi aj trochu skôr, ako by sa očakávalo. Jarnú krásu možno obdivovať takmer na každom kroku, my sme sa vybrali na Južnú Moravu, konkrétne výlet do Hustopeče. Na Hustopečskom starom vrchu totiž stojí vo výške cca 300 m. n. m. na okraji mandľového sadu pomerne nová rozhľadňa (otvorená bola v roku 2012) a z nej by mal byť dokonalý výhľad priamo do [...]

Jablko či hruška? Formy postavy určujú typ obezity

29.08.2023

Formy postavy určujú formu obezity. Ste jablko či hruška? Poznáme dve základné formy obezity: Abdominálna – jablko Je našim hlavným nepriateľom. Postihuje tak mužov ako i ženy a bohužiaľ dnes už aj deti. Je to tzv. vnútorná obezita. Tony tuku uložených vo vnútri brušnej dutiny. Na pečeni, srdci, vnútornostiach, všetko je proste obalené tukom. Áno. Preto je dôvod [...]

Výhody a nevýhody behu

25.01.2023

Už ste sa zamýšľali ako začať s behom? Ani počasie, ani špeciálne vybavenie, ani veľké investície. Nič k tomu nepotrebujete. Beh je najprirodzenejší pohyb, ktorý máme všetci od vekov v krvi. Už Horatius tvrdil: „Ak nebeháš, kým si zdravý, budeš behať, keď ochorieš. Žiadny liek ti nenahradí pohyb.“ Výhody behu Beh lieči mimoriadne efektívne znižuje hmotnosť [...]

chrípka. pacient, lekár, prehliadka

V Bratislavskom kraji sa počas tohto roka vyskytol čierny kašeľ v 50 prípadoch

18.04.2024 19:25

Najvyššia vekovo-špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine 15- až 19-ročných osôb.

Fico, Šefčovič

Fico: Vláda na post eurokomisára za SR opäť navrhne Šefčoviča

18.04.2024 18:30

Uviedol to predseda vlády po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ v Bruseli.

zelenskyj

Rusom chcel pomôcť s atentátom na Zelenského, zbieral informácie o letisku Rzeszów

18.04.2024 18:23

Zelenskyj poľské letisko používa pri cestách do zahraničia, pretože vzdušný priestor Ukrajiny je od začiatku ruskej invázie uzavretý.

Dánsko Požiar Kodaň Burza Budova Historická

Zrútila sa hlavná fasáda historickej budovy kodanskej burzy, ktorá horí od utorka

18.04.2024 18:07, aktualizované: 19:04

Požiar ťažko poničil renesančnú budovu zo 17. storočia, ktorá prišla o svoju vysokú vežu i veľkú časť strechy.

petere

Beh, turistika, cykloturistika. Na všetky boľačky sveta vrátane gaučovania predpisujeme endorfíny.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 86
Celková čítanosť: 190327x
Priemerná čítanosť článkov: 2213x

Autori blogu