Založ si blog

S bicyklom do vlaku. Ako na to?

Chystáte sa na výlet bicyklom? Vášho dvojkolesového tátoša si môžete prepraviť aj vlakmi Železničnej spoločnosti Slovensko. Ako na to?

Pozrite si informačné video 

Zjednodušená preprava (všetky typy vlakov)

Túto možnosť ZSSK ponúka v takmer všetkých vlakoch vnútroštátnej dopravy okrem InterCity (do vyčerpania kapacity). Stačí zaplatiť cestovné. Ide o nosný spôsob prepravy bicyklov na kratšie vzdialenosti, využíva sa však aj v diaľkovej doprave.

Bicykel alebo batožina sa prepravuje v špeciálnom priestore (priestor s vešiakmi, prípadne priestor pre kočíky) vo vozni označenom piktogramom. V niektorých vlakoch je možné kúpiť si na tieto miesta miestenku. Rovnako ide o prepravu bicykla na predstavku v prvom vozni (prvé dvere) alebo poslednom vozni (posledné dvere). Cestujúci dohliada na bicykel sám. Na jednu osobu je možné prepraviť najviac tri bicykle (cestovné sa platí za každý osobitne).

Preprava pri medzinárodnej diaľkovej doprave je možná len vo vozňoch s osobitným priestorom (nie na predstavkoch). Pri vybraných vlakoch je  povinná rezervácia (osobitne spoplatnená).

Pojazdná úschovňa batožín (pri cestách na dlhšie vzdialenosti)

Túto službu ZSSK ponúka vo veľkej časti vlakov diaľkovej dopravy, ale aj v mnohých regionálnych expresoch a regionálnych rýchlikoch.

Bicykel sa prepravuje v osobitnom vozni s pojazdnou úschovňou. Cestujúci si ho naloží a vyloží sám, ale počas prepravy naň nemusí dohliadať.

Vzhľadom na obmedzenú kapacitu odporúčame zákazníkom dokúpiť si rezerváciu (v predaji 60 dní vopred), v niektorých vlakoch je povinná.

Prosíme cestujúcich, aby pred naložením odmontovali všetky ľahko odnímateľné časti bicykla. Na jednu osobu je možné prepraviť najviac tri bicykle.

Tip ZSSK: Cestujete s bicyklami ako väčšia skupina a chcete mať istotu, že bude vo vlaku dosť miesta? Odporúčame nahlásiť najneskôr päť dní pred cestou na Kontaktné centrum (tel. 18 188, info@slovakrail.sk) čísla vlakov, trasu, počet cestujúcich a kontakt na vedúceho skupiny.

Vedieť viac 

Tag:

Jablko či hruška? Formy postavy určujú typ obezity

29.08.2023

Formy postavy určujú formu obezity. Ste jablko či hruška? Poznáme dve základné formy obezity: Abdominálna – jablko Je našim hlavným nepriateľom. Postihuje tak mužov ako i ženy a bohužiaľ dnes už aj deti. Je to tzv. vnútorná obezita. Tony tuku uložených vo vnútri brušnej dutiny. Na pečeni, srdci, vnútornostiach, všetko je proste obalené tukom. Áno. Preto je dôvod [...]

Ak sa chcete rozhýbať, začnite rýchlou chôdzou

03.02.2023

Je to náš najprirodzenejší pohyb, ktorý vykonávame od mala. Chodiť môžeme 24 hodín denne 12 mesiacov v týždni. Chôdza na nás nekladie žiadne finančné nároky, nepotrebujeme chodiť na vzdialené miesta, nepotrebujeme skypass ani žiadne drahé vybavenie. Iba čas a ochotu. Rýchla chôdza patrí medzi aeróbne aktivity. Môžeme zrýchliť metabolizmus, napomôcť spaľovaniu [...]

Výhody a nevýhody behu

25.01.2023

Už ste sa zamýšľali ako začať s behom? Ani počasie, ani špeciálne vybavenie, ani veľké investície. Nič k tomu nepotrebujete. Beh je najprirodzenejší pohyb, ktorý máme všetci od vekov v krvi. Už Horatius tvrdil: „Ak nebeháš, kým si zdravý, budeš behať, keď ochorieš. Žiadny liek ti nenahradí pohyb.“ Výhody behu Beh lieči mimoriadne efektívne znižuje hmotnosť [...]

Baltimore most loď nákladná

Po zrútení mosta v Baltimore našli telá dvoch zo šiestich nezvestných osôb

28.03.2024 10:12

Obrovská nákladná loď, ktorú nebolo možné ovládať a následne narazila do mosta, absolvovala predtým v miestnom prístave „bežnú údržbu motora“.

Rakva / Rakvy / Cintorín / Pohreb /

Nadúmrtnosť po troch rokoch klesla takmer na nulu, podpísali sa pod to dva hlavné faktory

28.03.2024 09:50

Počet zomretých vlani klesol v porovnaní s rokom 2022 vo všetkých krajoch Slovenska.

Štefan Harabin

To je nejaká partizánčina. Harabin poprel podporu Pellegrinimu

28.03.2024 09:00, aktualizované: 10:05

V médiách sa ráno objavila správa, že Harabin pôjde voliť v druhom kole šéfa Hlasu.

Vladimir Putin

Rusko nezaútočí na Pobaltie, Poľsko či Česko, je to úplný nezmysel, ide len o strašenie ľudí, tvrdí Putin

28.03.2024 08:00, aktualizované: 08:28

"Voči týmto štátom nemáme žiadne agresívne úmysly," povedal ruský prezident.

petere

Beh, turistika, cykloturistika. Na všetky boľačky sveta vrátane gaučovania predpisujeme endorfíny.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 85
Celková čítanosť: 188301x
Priemerná čítanosť článkov: 2215x

Autori blogu