Ak sa chcete rozhýbať, začnite rýchlou chôdzou

3. februára 2023, restartnisa, kardionápravník nadváha reštartni sa

Je to náš najprirodzenejší pohyb, ktorý vykonávame od mala. Chodiť môžeme 24 hodín denne 12 mesiacov v týždni. Chôdza na nás nekladie žiadne finančné nároky, nepotrebujeme chodiť na vzdialené miesta, nepotrebujeme skypass ani žiadne drahé vybavenie. Iba čas a ochotu. Rýchla chôdza patrí medzi aeróbne aktivity. Môžeme zrýchliť metabolizmus, napomôcť spaľovaniu tukov a zlepšiť fyzickú kondíciu.

Rýchla chôdza

Ak chudnete a cítite pri pokluse bolesti kĺbov, vymeňte kľudne beh za rýchlu chôdzu. Dokonca odporúčam začať opačným postupom. Najprv chôdza, potom rýchla a až potom, keď nenastanú žiadne komplikácie, zvoľte beh.

Začnite hneď

Hneď dnes urobte pár kilometrov pešo. Vaša hlava bude chvíľu reptať, ale potom sa vám organizmus odvďačí. Neskôr si deň naplánujte tak, aby ste sa mohli pohybovať čo najčastejšie a čo najviac pri bežných presunoch.

Ani nebudete vedieť, ako ste prešli denne 5-7 km. Čo je mimochodom odporúčaná dávka. Lekári vravia, že by sme mali spraviť denne 10000 krokov, čo tejto vzdialenosti presne zodpovedá. Tak to dodržujeme aj v Kardionápravníku.

Rýchla chôdza

zdroj Depositphotos

Postupne zvyšujte aj tempo

Ak nebudete v strese a dobre si veci naplánujete, časom sa na pohyb začnete tešiť. Pridajte turistiku. Odbúrate veľa stresu a zlepšíte svoju celkovú psychickú pohodu. Pravidelná chôdza môže byť tiež vynikajúcou prevenciou rakoviny prostaty a erektilnej disfunkcie.

Ak sa rozhodnete pre chôdzu ako vhodný druh pohybovej aktivity, treba sa jej venovať pravidelne, vo vhodnej intenzite a dostatočne dlho.