Roháčské plesá – Odporúčané trasy a cyklotrasy

19. júla 2017, restartnisa, 7 kopcov 3 jazerá

Nadšencov vysokohorskej turistiky (VHT) od nepamäti láka jedna z najkrajších a zároveň náročnejších hrebeňoviek na Slovensku- hrebeň Západných Tatier. Celkový hrebeň má dĺžku približne 37 km a je orientovaný v smere východ- západ, s množstvom rázsoch (bočných horských vetiev odbočujúcich z hlavného hrebeňa), tiahnucich sa na sever a juh. Práve tu, na južných rázsochách sa nachádzajú najvyššie končiare Západných Tatier ako Bystrá (2.248 m.n.m.) Jakubiná a Baranec. Najvyšším vrcholom hlavného hrebeňa je Baníkov s výškou 2178 m.n.m.

My sa v rámci challengu 7 kopcov, 3 jazerá 2017 pozrieme na jednu z najkrajších častí Západných Tatier- Roháče, konkrétne:

túry v okolí Roháčskych plies.

Roháče po stáročia vzbudzovali v obyvateľoch okolitých dedín a mestečiek úctu a rešpekt. Najvyššie končiare hrebeňa, charakteristické svojimi štíhlymi ostrými skalnatými vrcholmi boli opradené legendami, a tak vznikol aj ich názov – Roháče, alebo čertove rohy.

Štyri Roháčske Plesá v Smutnej doline patria medzi najnižšie položenú sústavu ľadovcových jazierok v Európe. Ležia terasovito nad sebou a sú obklopené prevažne kosodrevinou a čiastočne kamenitým terénom. Plesá svojimi ľadovými vodami napĺňajú Roháčsky potok pretekajúci Roháčskou dolinou. Najlepší spôsob ako ich zblízka preskúmať, je sledovaním Náučného chodníka dlhého 5,4 km, ktorý Vás postupne prevedie popri všetkých štyroch plesách v tieni majestátnych obrov – Ostrého Roháča, Plačlivého či Troch Kôp. V okolí Roháčskych plies si môžete vybrať rôzne dlhé túry, od nenáročných túr vhodných aj pre rodiny s deťmi, po exponované túry, na ktoré treba istý krok a aspoň základnú skúsenosť v pohybe vo vysokohorskom teréne.

Odporúčané turistické trasy >>>

Kompletné informácie o letných túrach na Roháčoch nájdete tu >>>