S bicyklom do vlaku. Ako na to?

30. júna 2017, restartnisa, 7 kopcov 3 jazerá

Chystáte sa na výlet bicyklom? Vášho dvojkolesového tátoša si môžete prepraviť aj vlakmi Železničnej spoločnosti Slovensko. Ako na to?

Pozrite si informačné video 

Zjednodušená preprava (všetky typy vlakov)

Túto možnosť ZSSK ponúka v takmer všetkých vlakoch vnútroštátnej dopravy okrem InterCity (do vyčerpania kapacity). Stačí zaplatiť cestovné. Ide o nosný spôsob prepravy bicyklov na kratšie vzdialenosti, využíva sa však aj v diaľkovej doprave.

Bicykel alebo batožina sa prepravuje v špeciálnom priestore (priestor s vešiakmi, prípadne priestor pre kočíky) vo vozni označenom piktogramom. V niektorých vlakoch je možné kúpiť si na tieto miesta miestenku. Rovnako ide o prepravu bicykla na predstavku v prvom vozni (prvé dvere) alebo poslednom vozni (posledné dvere). Cestujúci dohliada na bicykel sám. Na jednu osobu je možné prepraviť najviac tri bicykle (cestovné sa platí za každý osobitne).

Preprava pri medzinárodnej diaľkovej doprave je možná len vo vozňoch s osobitným priestorom (nie na predstavkoch). Pri vybraných vlakoch je  povinná rezervácia (osobitne spoplatnená).

Pojazdná úschovňa batožín (pri cestách na dlhšie vzdialenosti)

Túto službu ZSSK ponúka vo veľkej časti vlakov diaľkovej dopravy, ale aj v mnohých regionálnych expresoch a regionálnych rýchlikoch.

Bicykel sa prepravuje v osobitnom vozni s pojazdnou úschovňou. Cestujúci si ho naloží a vyloží sám, ale počas prepravy naň nemusí dohliadať.

Vzhľadom na obmedzenú kapacitu odporúčame zákazníkom dokúpiť si rezerváciu (v predaji 60 dní vopred), v niektorých vlakoch je povinná.

Prosíme cestujúcich, aby pred naložením odmontovali všetky ľahko odnímateľné časti bicykla. Na jednu osobu je možné prepraviť najviac tri bicykle.

Tip ZSSK: Cestujete s bicyklami ako väčšia skupina a chcete mať istotu, že bude vo vlaku dosť miesta? Odporúčame nahlásiť najneskôr päť dní pred cestou na Kontaktné centrum (tel. 18 188, info@slovakrail.sk) čísla vlakov, trasu, počet cestujúcich a kontakt na vedúceho skupiny.

Vedieť viac