Založ si blog

Muránska planina – odporúčané turistické trasy

Muránska planina sa nachádza v západnej časti Slovenského rudohoria. Na jej území sa stretávajú štyri geomorfologické celky Veporské vrchy, Spišsko-gemerský kras, Stolické vrchy a Horehronské podolie. Dôsledkom toho je veľmi pestrý reliéf. V NP Muránska planina je viac ako 250 jaskýň, 15 priepastí, vyše 50 ponorov a vyvieračiek, ako aj množstvo povrchových krasových javov – škrapy, krasové jamy, tiesňavy, skalné veže, ihly, skalné brány. Najvyšší vrch Muránskej planiny je Fabova hoľa (1439 mnm), väčšina územia je zalesnená.

Našim základným cieľom ju Muránsky hrad. Jeho zrúcaniny stoja na vrchu Cigánka (935 mnm), na južnom okraji Muránskej planiny, na sever od obce Muráň. Obec Muráň leží na križovatke ciest smerujúcich do Tisovca, Červenej Skaly a Revúcej.

muranska2a

Ako sa tam dostať:

Vlakom ZSSK 173 zo smeru Zvolen alebo Margecany vystúpte na stanici Červená skala. V prípade, že chcete pojazdiť vlakom aj viac prestupná stanica na trať Tisovec je v Brezne. V trojuholníku Brezno – Tisovec – Muráň – Revúca jazdia tiež autobusové spoje. Autom sa k hradu Muráň najbližšie dostanete priamo z dedinky Muráň, odkiaľ vedie náučný chodník. Ostatné trasy priamo závisia od toho, ktorú časť NP Muánska planina chcete vidieť, resp. kde sa ubytujete.

Tipy na víkend:

Objavte Muránsku planinu vlakom ZSSK 

Na trase Zbojská Tisovec sa nachádza jediná ozubnicová trať v Európe, kde sa môžete zviezť parnou lokomotívou. V roku 2008 sa táto železnica stala kultúrnou pamiatkou. Pravidelnu linku medzi Tisovcom a Breznom zabezpečuje osobný vlak ZSSK 174 Brezno Jesenské. Ak sa vyberiete na Červenú skalu zo smeru Margecany ZSSK 173 určite stojí za povšimnutie Chramošský kamenný viadukt (112 m) – jeden z najkrajších a najdlhších železničných viaduktov na Slovensku. Prejdete tiež troma tunelmi Telgátskym, Hronským a Besnickým aj 86 m Telgártskym viaduktom.

Netradičné ubytovanie na salaši Zbojská 

Na západe Muránskej planiny ponúka netradičné ubytovanie na skutočnom salaši Zbojnícky dvor. Môžete sa tu budiť s bečiacimi ovečkami, erdžaním koní a brechotom salašníckych psov. Spoločne s bačom a valachmi sa môžete zúčastniť pri starostlivosti o ovečky a iné zvieratá, alebo pri výrobe syra aViac o  oštiepkov. Cena od 15 do 20 € za noc sľubuje výnimočný zážitok. Kapacita ubytovania je 40 – 45 lôžok.

Wellness a vlastný pivovar v penzióne Predná hora

Iba kúsok od náučného chodníka na hrad Muráň sa nachádza rekreačný areál Predná Hora. Koliba a penzión ponúkajú širokú škálu ubytovacích možností pre rodiny i väčšie skupiny. Dobre tu zrelaxujete. Okrem sáun, fyzioterapie, vodného sveta a hradného wellness na veľmi slušnej úrovni však dávame do pozornosti aj vlastný pivovar. Privátny pivný špeciál PREDNÁ HORA vás presvedčí, že nie všetky pivá chutia rovnako. Už len dodáme, aby ste si pozreli týždenné a víkendové balíčky. Za veľmi rozumné ceny získate aj v tejto časti Slovenska vysoký komfort.

Viac o turistickej výzve 7 kopcov, 3 jazerá nájdete tu

Viac o Muránskej planine a jej turistických cieľoch nájdete tu

Jablko či hruška? Formy postavy určujú typ obezity

29.08.2023

Formy postavy určujú formu obezity. Ste jablko či hruška? Poznáme dve základné formy obezity: Abdominálna – jablko Je našim hlavným nepriateľom. Postihuje tak mužov ako i ženy a bohužiaľ dnes už aj deti. Je to tzv. vnútorná obezita. Tony tuku uložených vo vnútri brušnej dutiny. Na pečeni, srdci, vnútornostiach, všetko je proste obalené tukom. Áno. Preto je dôvod [...]

Ak sa chcete rozhýbať, začnite rýchlou chôdzou

03.02.2023

Je to náš najprirodzenejší pohyb, ktorý vykonávame od mala. Chodiť môžeme 24 hodín denne 12 mesiacov v týždni. Chôdza na nás nekladie žiadne finančné nároky, nepotrebujeme chodiť na vzdialené miesta, nepotrebujeme skypass ani žiadne drahé vybavenie. Iba čas a ochotu. Rýchla chôdza patrí medzi aeróbne aktivity. Môžeme zrýchliť metabolizmus, napomôcť spaľovaniu [...]

Výhody a nevýhody behu

25.01.2023

Už ste sa zamýšľali ako začať s behom? Ani počasie, ani špeciálne vybavenie, ani veľké investície. Nič k tomu nepotrebujete. Beh je najprirodzenejší pohyb, ktorý máme všetci od vekov v krvi. Už Horatius tvrdil: „Ak nebeháš, kým si zdravý, budeš behať, keď ochorieš. Žiadny liek ti nenahradí pohyb.“ Výhody behu Beh lieči mimoriadne efektívne znižuje hmotnosť [...]

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

petere

Beh, turistika, cykloturistika. Na všetky boľačky sveta vrátane gaučovania predpisujeme endorfíny.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 85
Celková čítanosť: 188311x
Priemerná čítanosť článkov: 2215x

Autori blogu