Založ si blog

Ako bojovať proti depke a vyhoreniu?

Prednedávnom som čítal na tému depresia a vyhorenie zaujímavý článok. Autor – psychológ, tam ako hlavné príčiny definuje neustále sa zvyšujúcu rýchlosť dnešnej doby, spolu s narastajúcim existenčným tlakom a citovou vyprázdnenosťou. Vo vzájomnej kombinácii to prirovnáva k stavu, keď večer vybití padneme po robote do gauča, zapneme televízor alebo internet a vďaka technológiám síce vieme, čo je nového v Botswane, Číne, pritom ale netušíme, aké problémy má naše dieťa, alebo partner vo vedľajšej izbe.

Nevieme odpočívať

Hneď ako zistíte, že niečo, na čo ste sa tešili, už robíte ako rutinu, stále dookola a necítite z toho žiadne uspokojenie – je to príznak únavy a vyhorenia. Stereotyp je ďalším dôvodom straty energie. Človek začne byť podráždený na tých, s ktorými sa stretáva. Prestávajú ho baviť i veci mimo prácu. Treba nabúrať tento stereotyp, nájsť si koníčka, vypadnúť do prírody, na slnko, rozhýbať sa, dobiť endorfíny, podporovať všetko, kde zo seba zhodíme pracovný stres. Príroda, slnko, voda a super partia majú neuveriteľnú schopnosť dobíjať. Robte niečo radostné, zdravé, čo vás posilní a poteší.

Každý by si mal nájsť záľubu, ktorá je úplne iná, ako je jeho zamestnanie. Napríklad psychicky pracujúci človek by sa mal venovať fyzickým aktivitám a fyzicky pracujúci by si mal nájsť čas na pokojné aktivity, napríklad by si mohol prečítať knihu. Spôsob oddychu závisí aj od toho, akú má človek povahu a temperament, či je sangvinik, cholerik, melancholik alebo flegmatik. Ľudia by sa tiež mali naučiť neprenášať problémy z domu do práce a z práce domov. To tiež veľmi pomáha duševnému zdraviu :-). Sväté slová.

A aký je náš recept? Čítaj viac >>>

 

Mandľové sady v Hustopeče

29.03.2024

Prišla jar. Tohto roku asi aj trochu skôr, ako by sa očakávalo. Jarnú krásu možno obdivovať takmer na každom kroku, my sme sa vybrali na Južnú Moravu, konkrétne výlet do Hustopeče. Na Hustopečskom starom vrchu totiž stojí vo výške cca 300 m. n. m. na okraji mandľového sadu pomerne nová rozhľadňa (otvorená bola v roku 2012) a z nej by mal byť dokonalý výhľad priamo do [...]

Jablko či hruška? Formy postavy určujú typ obezity

29.08.2023

Formy postavy určujú formu obezity. Ste jablko či hruška? Poznáme dve základné formy obezity: Abdominálna – jablko Je našim hlavným nepriateľom. Postihuje tak mužov ako i ženy a bohužiaľ dnes už aj deti. Je to tzv. vnútorná obezita. Tony tuku uložených vo vnútri brušnej dutiny. Na pečeni, srdci, vnútornostiach, všetko je proste obalené tukom. Áno. Preto je dôvod [...]

Ak sa chcete rozhýbať, začnite rýchlou chôdzou

03.02.2023

Je to náš najprirodzenejší pohyb, ktorý vykonávame od mala. Chodiť môžeme 24 hodín denne 12 mesiacov v týždni. Chôdza na nás nekladie žiadne finančné nároky, nepotrebujeme chodiť na vzdialené miesta, nepotrebujeme skypass ani žiadne drahé vybavenie. Iba čas a ochotu. Rýchla chôdza patrí medzi aeróbne aktivity. Môžeme zrýchliť metabolizmus, napomôcť spaľovaniu [...]

Záskalie, Jaskyňa, Veľký Manín, mReportér

Krásna prírodná scenéria na Považí ponúka pohľad na nezaplatenie. Slováci, máme byť na čo pyšní

18.04.2024 05:00

Zábery z nádhernej slovenskej prírody zachytila mReportérka Ľubka Šeroňová.

tbilisi, gruzínsko, protest

V Tbilisi protestovalo vyše 20 000 ľudí proti zákonu o zahraničnom vplyve

17.04.2024 23:24

Poslanci vládnej strany Gruzínsky sen schválili návrh tohto sporného zákona v prvom čítaní.

Nemecko Rusko špionáž

Prokurátori v Nemecku obvinili bývalého zamestnanca tajnej služby zo špionáže pre Rusko

17.04.2024 23:09

Carsten Linke poprel obvinenia a povedal, že sa snažil naverbovať taktiež obvineného Arthura Ellera ako potencionálny zdroj.

beňa

V Kongu zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

17.04.2024 21:24, aktualizované: 21:54

Slovenská polícia to neeviduje. Beňa bol odsúdený v roku 2021 na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov za korupciu a vynášanie informácií.

petere

Beh, turistika, cykloturistika. Na všetky boľačky sveta vrátane gaučovania predpisujeme endorfíny.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 86
Celková čítanosť: 190270x
Priemerná čítanosť článkov: 2212x

Autori blogu