Založ si blog

Desatoro o tom, ako môžeme splynúť na cyklotrase v jedno telo

Čo by ste mali robiť aby sme dokázali pri športe splynúť v jedno telo, alebo ako sa správať na cyklotrase tak, aby sme nedošli k úrazu. Prichádza jar a s ňou aj doba na opätovné zverejnenie tohto večne aktuálneho článku. Zopár tipov, pre ľudí pohybujúcich sa na cyklotrasách:


  1. Ak korčuľujete na cyklotrase treba poriadne máchať rukami
    Čím viac máchate, tým väčšiu šancu máte, že nikto okolo Vás neprejde.
    Ak ste dvaja, zásadne vedľa seba, najlepšie každý na inej strane cesty a držte sa za ruky.
    Nech láska riadi vaše kroky.
  2. Ak bicyklujete v skupine jazdite zásadne vedľa seba
    ak ste dvaja – vedľa seba,
    traja – tiež vedľa seba,
    štyria – prirodzene vedľa seba,
    hlavne sa nezaujímajte o to, čo sa deje okolo Vás a za Vami – teraz ste tu predsa vy.
  3. Skvelá muzika do slúchadiel
    Áno oddajte sa jej naplno. Najhlasnejšie ako sa dá. Čo slúchadlá a uši znesú. Úplný zážitok dosiahnete, ak pri tom zatvoríte oči, alebo budete sledovať nebo a necháte sa unášať emóciou. Tie vlny. Čo na tom, že ste na cyklotrase.
  4. Máte psa? Niet lepšieho miesta na venčenie ako cyklotrasa
    Zásadne nie na tráve, ani vedľa cesty. Ideálne je to na cyklotrase. Ideálne na vodítku. Vy na jednej strane cesty, pes na druhej a krížom cez cestu vodítko. Bomba. Skúste si predstaviť čo sa stane so mnou, s Vami a so psom, ak to vodítko zoberiem v 36 km rýchlosti.
    bonusový tip pre koníčkarov:
    Mladí priatelia, ktorí v zime vyvádzate kone (napr. na Bratislavskej hrádzi z neďalekej jazdeckej stajne), jazdite s nimi zásadne po asfalte. Cyklotrasa je fakt pohodlná a je to najlepšie miesto pre konské fekálie. Jazdiť slalom medzi konskými hovnami je nesmierne vzrušujúce a ak aj padneme, padneme do veľkého, teplého a mäkkého. Len v žiadnom prípade s koňom na poľné cesty. Neobmedzujte sa.
  5. Ešte lepšie je mať voľne pusteného nevycvičeného psa
    Ale čoby, ten váš je dobrý, dobručký, iba občas neposlúcha a vyskakuje do okoloidúcich cyklistov.
  6. Nezabudnime na rodiny s deťmi
    Veselo posmeľujte deti, aby sa smiali a nedávali pozor. Stačí, ak budú robiť slalom z jednej strany na druhú. Jazdili od krajnice ku krajnici, najlepšie nepredvídateľne a s džavotom. Perfektne si tým cibria zmysly.
  7. Ak stretnete známeho zastavte v strede cesty. Pokecajte a hlavne neuhnite na kraj.
    Táto chvíľa je predsa vaša.
  8. Máte foťák? Skúste selphie. Skočte mi na poslednom metri do cesty a začnite sa cvakať.
    Veď – SAGAN – že pri tom nestihnem vycvaknúť tretru, asi spadnem a zlomím si kľúčnu kosť? Nevadí. Vaša fotka bude už večer na facebooku. A bude cool.
    Pozn.: Neveríte, že je toto možné? Ale choďte. Už dva krát sa mi to stalo.
  9. A ak máte auto, neobmedzujte sa. Nandajte to všetkým na cyklotrase. Cyklistom i korčuliarom. Že je zákaz vjazdu? Pre Vás?
    Načo tam zavadzajú, keď idete na svoj hausbót. Nech vidia, že vy na to máte. Že ste niečo viac. Ako k tomu prídete, aby Vám zavadzali. Ak ma líznete o pár milimetrov hneď budem krotkejší a nabudúce si to možno rozmyslím, na cyklotrasu vyrazím iba s obrneným transportérom. Ale najmä:
  10. Ak vychádzate z bočnej na hlavnú zdieľajte, socializujte sa. Píšte SMS správu alebo telefonujte ružovým telefónom.
    Posledne to stálo mojho kolegu jeden bycikel, dva zuby, tri rebrá a ako bonus kľúčnu kosť. Ale veď nepokecáte? V nemocnici oceníme vaše reakcie typu: „Prepáčte, nevšimla som si Vás“.

A záverom

Jazdím priemerne 33 km rýchlosťou a mám 90 kg. Nohy mám zacvaknuté v tretrách. Ak do seba nabúrame, prienik našich tiel bude nekonečný zážitok.

Aby som bol objektívny, skúsime v ďalšom príspevku pridať aj niečo opačné. Ako by sa mal chovať cyklista na kombinovaných trasách pre chodcov a cyklistov. 🙂

Prajem príjemné chvíle pri športe.

Mandľové sady v Hustopeče

29.03.2024

Prišla jar. Tohto roku asi aj trochu skôr, ako by sa očakávalo. Jarnú krásu možno obdivovať takmer na každom kroku, my sme sa vybrali na Južnú Moravu, konkrétne výlet do Hustopeče. Na Hustopečskom starom vrchu totiž stojí vo výške cca 300 m. n. m. na okraji mandľového sadu pomerne nová rozhľadňa (otvorená bola v roku 2012) a z nej by mal byť dokonalý výhľad priamo do [...]

Jablko či hruška? Formy postavy určujú typ obezity

29.08.2023

Formy postavy určujú formu obezity. Ste jablko či hruška? Poznáme dve základné formy obezity: Abdominálna – jablko Je našim hlavným nepriateľom. Postihuje tak mužov ako i ženy a bohužiaľ dnes už aj deti. Je to tzv. vnútorná obezita. Tony tuku uložených vo vnútri brušnej dutiny. Na pečeni, srdci, vnútornostiach, všetko je proste obalené tukom. Áno. Preto je dôvod [...]

Ak sa chcete rozhýbať, začnite rýchlou chôdzou

03.02.2023

Je to náš najprirodzenejší pohyb, ktorý vykonávame od mala. Chodiť môžeme 24 hodín denne 12 mesiacov v týždni. Chôdza na nás nekladie žiadne finančné nároky, nepotrebujeme chodiť na vzdialené miesta, nepotrebujeme skypass ani žiadne drahé vybavenie. Iba čas a ochotu. Rýchla chôdza patrí medzi aeróbne aktivity. Môžeme zrýchliť metabolizmus, napomôcť spaľovaniu [...]

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

petere

Beh, turistika, cykloturistika. Na všetky boľačky sveta vrátane gaučovania predpisujeme endorfíny.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 86
Celková čítanosť: 190469x
Priemerná čítanosť článkov: 2215x

Autori blogu