Založ si blog

Debaty o radosti

Sneh ako menžester, počko skoro ideálne, sneží. Márne predstieram lyžiarsku techniku. Okrem tej so záchodovým posedom žiadnu nemám. Všetci ma ladne obiehajú, noha pri nohe a mne to nevadí. Mám radosť. Zážitok a adrenalín. Šmýkam sa odvážne a rýchlo. Som šťastný. Poobede dávame dlhú prechádzku.

lyze-1200x800

Tri dni lyžovačky ma neskutočne dobili. Zastavím sa ešte v Avione. Nemám kde zaparkovať. Všade davy ľudí, robiacich si radosť. Nakupujú a nakupujú. Shopoholik. Tak nazývame človeka, ktorý trávi väčšinu voľného času v obchodných centrách zmysluplnými nákupmi. Výpredaje, značky, zľavy, akcie, všetko jedno, kúp viac. Chvíľa radosti za to stojí.

Nina bola neistá.  Prišla o prácu. Druhú nemala. Začali úzkostné stavy. Liečila ich cukrom. Sladké zaberalo. Boli dni ked zbodla aj pol kila sladkostí. Prišla apatia, telka, gauč. Prestala si rozumieť s ľuďmi. Vypapkala sa na úžasných 90 kíl. Šťastná bola len vtedy, keď dala čosi sladké. Radosť zo sladkého. Papká stále. Zmierila sa.

Prednedávnom som vliezol do pivárne. Miško tam už sedel. Na pivku. Dáva ho denne. Nezarába veľa. Kedysi aj podnikal, ale všetko akosi padlo. Aj žena ho nechala. Myslí na to stále. Po dvoch pivách problémy opadnú a je mu fajn. Alkohol – droga zabudnutia. Chvíľa radosti. Podobnú skúsenosť mi nedávno opísal aj iný, celkom úspešný podnikateľ. Pije denne. Hoci sa darí, nie je to ono. Nevie prečo. Je sám, stresovaný a nevie čo so sebou. Denne sa teší na večerný pohárik. Veď maká ako čert, musí si dopriať trochu radosti.

Aj médiá nám dávajú veľa radosti. Oblbujú nás stále stupídnejšími seriálmi, sto krát hranými reprízami, prerušovanými kvantom užitočných reklám. Presvedčujú nás, čo všetko ešte musíme mať a nemáme. Do toho primiešajme kúsok propagandy, trollingu, veľa negatívnych správ, strašenia, zneisťovania a mix radosti je perfektný. Prečo to ľudia tak radi pozerajú? Sodiológovia hovoria, že aj v tom je kus radosti. Utešujeme sa, že to s nami nie je až také zlé a mohlo by byť ešte horšie. Raz mi šéfredaktor významného denníka povedal múdru vetu: “Chceš byť v pohode? Nepozeraj správy. Radšej si zabehaj. Nezblbneš a zachováš si zdravý rozum.”

Nadváha, toxické závislosti a apatia sú iba finále. Ak si odmyslíme notorických lenivcov, ktorým sa konzumácia stala alfou a omegou života, tak podhubím závislostí je práve neistota, osamelosť, depresia a zle zvládaný stres. A málo radosti.

Na toto všetko doporučujem ten najprirodzenejší liek: Pohyb.

Problémy samotné síce nevyrieši, ale vždy prináša radosť. A s ňou aj nový, pozitívnejší pohľad na život.

Vyšľapať riadne svinský kopec, opájať sa krásnou panorámou, pofotiť nádherné obrazy, spustiť sa riadne a nebezpečne z kopca. Endorfín, zážitok a adrenalín. Takto mi opísal dôvody, prečo bicykluje, 50 ročný Rado: “Celý týždeň riešim klientov, fakturácie, splatnosti, reklamácie. Som vystresovaný a vypľutý. Keď sadnem na bicykel, všetko sa zmení.” Radosť na bicykli?

Ivan behá skoro denne. Aspoň pol hodinu. Bez behu už nemôže. Robí v banke. Má 32. Žije sám v Bratislave už niekoľko rokov. Prichádzal s veľkými plánmi a teraz robí kancelársku krysu. Celý deň čučí do monitora. Skúšal pariť v podnikoch, skúsil pivo, nejaké panáčiky… Ked pochopil kam to smeruje, začal s behom: “Beh mi dáva radosť a naučil ma byť spokojnejším. Dám polhoďku behu a veci vyzerajú inak, život je krajší.”

Turistom tiež netreba vysvetľovať, prečo chodia do prírody. Mimochodom, práve turistike s foťákom v ruke čoraz viac prepadávam.

A poučenie?

Vypni televízor a vypadni von. Rozhýb sa. Nenúť sa do nezvládnuteľných výkonov. Kľudne sa prejdi. Aktívne a do pohody. Dopraj si radosť. Veľa radosti.

Príjemný týždeň

Petere


Ak sa ti článok páčil, prečítaj si tiež:

 

Tag:

Mandľové sady v Hustopeče

29.03.2024

Prišla jar. Tohto roku asi aj trochu skôr, ako by sa očakávalo. Jarnú krásu možno obdivovať takmer na každom kroku, my sme sa vybrali na Južnú Moravu, konkrétne výlet do Hustopeče. Na Hustopečskom starom vrchu totiž stojí vo výške cca 300 m. n. m. na okraji mandľového sadu pomerne nová rozhľadňa (otvorená bola v roku 2012) a z nej by mal byť dokonalý výhľad priamo do [...]

Jablko či hruška? Formy postavy určujú typ obezity

29.08.2023

Formy postavy určujú formu obezity. Ste jablko či hruška? Poznáme dve základné formy obezity: Abdominálna – jablko Je našim hlavným nepriateľom. Postihuje tak mužov ako i ženy a bohužiaľ dnes už aj deti. Je to tzv. vnútorná obezita. Tony tuku uložených vo vnútri brušnej dutiny. Na pečeni, srdci, vnútornostiach, všetko je proste obalené tukom. Áno. Preto je dôvod [...]

Ak sa chcete rozhýbať, začnite rýchlou chôdzou

03.02.2023

Je to náš najprirodzenejší pohyb, ktorý vykonávame od mala. Chodiť môžeme 24 hodín denne 12 mesiacov v týždni. Chôdza na nás nekladie žiadne finančné nároky, nepotrebujeme chodiť na vzdialené miesta, nepotrebujeme skypass ani žiadne drahé vybavenie. Iba čas a ochotu. Rýchla chôdza patrí medzi aeróbne aktivity. Môžeme zrýchliť metabolizmus, napomôcť spaľovaniu [...]

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie, podporila ju i Čaputová. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30, aktualizované: 17:35

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

petere

Beh, turistika, cykloturistika. Na všetky boľačky sveta vrátane gaučovania predpisujeme endorfíny.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 86
Celková čítanosť: 190419x
Priemerná čítanosť článkov: 2214x

Autori blogu